Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Svennis är förstås en stor profil, svenska och engelska tidningsredaktörer dreglar förstås utav upphetsning av att se han vara tillbaka på riktigt i England framför allt med förhoppningarna på att han ska misslyckas kapitalt.

Något som såklart gjort honom till en vattendelare bland folket, folk som uttryckligen hatar kvällstidningar och tabloider är ofta samma personer som bara ser Svennis som en ”playboy” eller ”girig skojare” som mjölkar sitt namn.

Numera är han i en klubb mindre glamorös än en då Thailändskt ägd Manchester klubb och mindre suspekt än ett Notts County som inte verkade ägas utav någon. Leicester City! Och läs vidare nedan hur han har gjort klubben till en genuin playoff-kandidat igen.

Annons

https://theseventytwo.com/football-league/championship/2011/02/11/how-sven-goran-eriksson-has-revolutionised-leicester-city/

…………………………………………………

I WANT MY, I WANT MY, I WANT MY ITV

TV:s inflytande på det mesta är förstås enormt, överallt sitter folk och följer fotboll via den så kallade dumburken.

TV-bolag som Sky har gjort att engelsk fotbolls högsta division är en global liga vars matcher sänds på olika tider för att folk som följer fotbollen från tevesoffan ska kunna se flera matcher.

Skys inflytande på Premier League har ekonomiskt sett förstås varit positivt och stärkt dess varumärke något otroligt.

När de gäller The Football League skrev man år 2000 ett avtal med ITV Digital värt £315m över tre år som då betydde att ITV skulle sända X antal matcher varje veckan från framför allt The Championship.

Annons

Om man ska sätta de avtalet i kontext så kan man jämföra det med Skys avtal med Premier League året efter som var värt £720m över tre år.

Vilket så klart betyder att klubbarna budgeterar därefter. Grimsby till exempel lånade in en dyr utländsk kvartett bestående av kult-kinesen Zhang Enhua, senare Wimbledon-dansken David Nielsen, kände filmaren (parodierad av John Carew) Knut-Anders Fostervold och Holländaren Menno Williams som var den ende som man sedan värvade på permanent basis.

När ITV Digital år 2002 sedan tyngda av bland annat avtalet med Football League som inte riktigt blev lyckat försattes i administration var förstås Bradford en av de klubbarna (samtidigt som man åkte ur Premier League) en av de som drabbades allra mest.

ITV Digital var vid den tiden skyldiga Football League drygt £178m som var tänkt att betalas under det året och nästa.

Annons

Då ITV Digital inte kunde leva upp till sina löften blev de hela en rättslig cirkus i England där ITV Digitals moderbolag som nu heter ITV plc (dåvarande Carlton och Granada) försökte slingra sig ur avtalet genom att erbjuda först £74m och sedan £50m för att nå en förlikning. The Football Leagues sista erbjudande var att ITV Digitals ägare skulle betala £130m.

De hela slutade med att Football League som – förstås här är ”the little guy” – förlorade på de grunder att kontraktet de skrev med ITV Digital inte klargjorde vilka som ägde ITV Digital. De lyckades dock stämma sina advokater som skrev kontraktet med ITV Digital på några – i detta sammanhanget – korvören.

Det hade förstås aldrig hänt ifall det var John Grisham som skrev historien men detta betydde att – enligt engelsk media – hälften av Football Leagues 72 klubbar riskerade konkurs.

Annons

Realiteten var illa men inte den dystopi som ovan förutspåtts, förutom att en mängd klubbar tvingades sälja några av sina bästa betalda spelare så försattes Swindon i administration för andra gången på lika många år tillsammans med QPR, Bury och Barnsley.

Betydelsen av de brutna avtalet betonas utav den dåvarande Barnsley ordföranden John Dennis i en intervju med Daily Record.

[“Unless they have independently wealthy benefactors, clubs outside the Premiership will still face a battle to balance the books for many years to come.”]

Att man sedan skrev på ett avtal med Sky värt £95m över fyra år var mer ett slag i ansiktet än plåster på såren för alla de klubbar som räknat med de miljoner avtalet med ITV Digital skulle medföra. I stället för de £178m fick man alltså inte ens £50m för de kommande två åren.

Annons

York City, som låg i dåvarande League 2, hotade med att stämma The Football League på de pengarna som man skulle fått om inte ITV Digital vunnit i domstolen, en kvarts miljon pund ska York ha gått miste om bara på att själva domstolsbeslutet gick ITV Digitals väg. Hade varit upp mot det dubbla ifall det ursprungliga avtalet hade gällt.

Norwichs kändiskock tillika delägare Delia Smith som då var ordförande i klubben sa så här till Guardian om själva domslutets betydelse för Norwich.

[“We have been left with a £2m hole in our budget for each of the next two years. Any new players’ contracts signed from now will have to be at a much lower level.”]

Visst för att det finns flera andra faktorer men ITV Digital-skandalen är en av de mer spektakulära anledningarna till varför till exempel Grimsby gått från en ganska stabil Championshipklubb till att nu knappt vara ett topplag i Conference National. Bradford som hade fått en viss del av kakan har gått från nyss nerflyttade till Championship till att behöva oroa sig över poängen ner till nedflyttningsstrecket i League 2 och de pengarna som utlovades till Football League klubbarna hade mycket väl kunnat motverka den skamliga flytten av dåvarande Championship laget Wimbledon FC till Milton Keynes.

Annons

…………………………………………………

CHAMPIONSHIPWarning, this text contains some mayor screw-ups

Helgens tv-sända ”3-o’clock”-match var Bristol City vs Leeds United där först nyblivne landslagsmannen Robert Snodgrass lyckades dribbla sig igenom Bristolförsvaret och göra mål trots att han såg ut att ramla redan när han fick bollen.

2-0 gjorde den andra kantspringaren Max Gradel framspelad utav Snodgrass, han lyckades på något sätt lirka in trots dålig vinkel, 2 försvarare och en David James i vägen. Därefter hade Bristol ett par otroliga lägen som räddades på mållinjen, i stolpen och ett ribbskott från nära håll.

I Gradel och Snodgrass har man två otroliga kantspelare, men ska Leeds ta sig upp och gärna hålla sig kvar behöver man få ordning på backlinjen. Inlånade George McCartney blir troligen klar på permanent basis efter säsongen dock.

Annons

I toppmötet mellan Forest och QPR som kan kallas seriefinal (om man antar att Forest vinner sin hängmatch) började Forest med att nästan göra mål innan de gått 20 sekunder. Men Tommy Smith gjorde 1-0 QPR med ett välplacerat skott och trots en solklar utvisning på Jaromir Jagrs okända lillebror Robert Majewski så lyckades Forest kvittera. 1-1 slutade matchen till slut då QPR inte lyckades utnyttja sitt överläge.

Derby tog emot Leicester i ett East Midlands-derby där hemmalaget sjunker som en sten medan Leicester siktar på en playoff-plats.

Yakubu som inte är känd för att han är spektakulär gjorde ett riktigt konstmål innan Andy King fastställde slutresultatet.

Phil Brown återvände till KC stadium med Preston för att möta sina forna arbetsgivare Hull. Matchen var inte mycket att skriva om men Hull avgjorde (lite av en hyllning till Brown) på hörna, en kraftfull nick av kusin Anthony Gerrard. Jag är beredd att redan nu säga att Preston kommer spela League 1-fotboll nästa säsong, tio poäng (med två matcher i hand) upp till säker mark.

Annons

Varning, känsliga Middlesbrough-fans

Helgens galnaste match var den mellan Boro och Swansea. Boro gick redan i början på andra halvlek upp till en 3-1 ledning innan Swansea vände matchen till 4-3, de sista målet gjordes under den fjärde tilläggsminuten. Surt för Boro som var obesegrade i fem raka hemmamatcher men ser ut att klara sig i från nedflyttning.

Avslutningsvis så ger jag er helgens dråpligaste självmål, signerat landslagsmålvakten Scott Loach och Dale Bennett.

…………………………………………………

LEAGUE  1Referee Blues

Brighton fortsätter ånga på, utan att ha den högsta högstanivån i ligan är man de bästa laget. Komfortabel 4-1-seger där den egna produkten Adam El-Abd med tankarna (i sin faders hemland Egypten?) någon annanstans lyckades med en helt otrolig miss från en knapp halvmeter.

Geografiskt noterbart är hur bra Glenn Murray klarar sig, uppväxt nära den skotska gränsen uppe i nordvästra England (Cumbria) men nu göra han succé nere i antonyma Brighton som ligger längst ner i sydöstra England.

Annons

Ingen tvekan om att Darren Ferguson somnade när hans far berättade för honom om positionsspel och understöd. Hans lag har på tre matcher släppt in nio mål men dock tagit fyra poäng på de matcherna. Nu i helgen mötte man ett Chris Powell-febrigt Charlton som ligger bra till i toppen.

3-2 slutade matchen efter att Bradley Wright-Phillips gjort sitt tredje mål på lika många matcher. Mest imponerande var dock Liverpool-ynglingen Nathan Ecclestons framspelning till BWP. Eller den ovanliga incidenten där domaren David – wait for it – Webb skadade sig efter ha krockat med en P’Boro spelare och fick bäras ut på bår.

Leyton Orient fortsätter att bevisa antitesen att de går att föra ett tvåfrontskrig då man trots cupavancemang går bra i ligan, i helgen slog man rövarjumbon Bristol Rovers med 4-1. Där högerbacken Andrew Whing avfyrade kanonen och gjorde sitt första mål på sex år. Högerbacken kanske mest känd för att ha skadat baksidan av låret när han åt lasagne.

Annons

Detta var Leyton Orients tionde raka hemmamatch i ligan utan förlust, vilket troligen inte oroar deras nästa hemmamotståndare Arsenal som siktar på en möjlig kvadrupel. Kanske bör Spurs-lånet Harrys två mål i helgen ses som ett omen, passande nog heter han just Kane i efternamn.

Plymouth har som sagt enorma problem. Utanför Premier Leagueanen riskerar man likvidation samtidigt som deras prestationer på planen påverkas av att man tvingas sälja av sina bästa spelare. Peter Reid är visserligen ett levande bevis för evolutionsteorin men får det väldigt svårt att klara sig kvar även fast han  möjligen kan trolla med fötterna. I helgen förlorade man med 3-1 mot bottenkollegan Tranmere vars West Brom-inlånade anfallare Lateef Elford-Alliyu gjorde två mål, varav de andra var en rejäl bjudning utav målvakten.

Annons

…………………………………………………

LEAGUE 2Devil in Disguise

Är Burton egentligen ett topplag? De ligger visserligen över nedflyttningsstrecket bara på målskillnad (36 mål före Stockport) men det faktum att man har tre till åtta matcher mindre spelade än andra lag och i fredags slog serieledarna Chesterfield (med 1-0) får en att undra. Full pott på sina hängmatcher så  har man en bra chans på uppflyttning.

Oxford verkar inte ha någon vertigo då man som nykomlingar fortsätter att utmana om playoff-platserna, i helgen slog man topplaget Rotherham med 2-1 varav det andra målet gjordes utav nyss inlånade Steve MacLean.

Behöver jag ens nämna att jag hyllade deras januari-värvningar och bland annat just MacLean?

Senaste tidens överraskning är utan tvekan Lincoln City som före jul såg ut att vara inblandade i bottenstriden men nu, främst tack vare Millwall-lånet Ashley Grimes ligger man nästan på övre halvan i tabellen. 2-0 i helgen mot Morecambe där båda målen gjordes utav just Grimes. Sju mål på sju matcher av ynglingen som för något år sedan var på provspel i Gais.

Annons

Hereford som ett tag låg före Barnet i tävlingen ”League 2:s sorgebarn” går helt okej nu under Jamie Pitman. I helgen vann man med 3-0 på bortaplan mot Cheltenham där nyförvärvet Wade Fairhurst (kvalitetsnamn) gjorde två mål i sin debut.

Fotbollsvärldens mest jinx-drabbade lag Port Vale fortsätter att yra runt som vilsna får efter att fadersfiguren Micky Adams lämnade, nu behövde man en straff för att ta en poäng hemma mot Northampton.

…………………………………………………

ÖVRIGT

En viktig del av cirkusen kring vem som skulle få Londons framtida OS-arena blev – som väntat – förbisedd å det grövsta.

Mo Chaudry och Peter Ridsdale, två personer som utav enbart ekonomiska skäl är inblandade i varsin fotbollsklubb.

Steel City derby, ett av de mest klassiska derbyn i England som inte spelas i år men nästa år kanske det blir av – dock i League 1.

Annons

::::

Billy Davies har många gånger offentligt, utan att hålla tillbaka, klagat på Forests ägare Nigel Doughty. Varför och vem Doughty är kan ni läsa här.

Inte länge sedan hyllades Nigel Clough för vad han gjort med Derby County men det går snabbt i fotboll och nu är han i stället kraftigt ifrågasatt.

Han har bland annat kritiserats för sina tuffa offentliga uttalanden kring sina egna spelare. Framför allt hans uttalanden gällande Tomasz Cywka har varit omtalade. Han visar på det sättet – trots att han ser yngre ut än hans far någonsin gjorde – att han är en Clough, enligt mig.

::::

På senare tid har vi fått se flera före detta spelare ta över klubbar i Football League. Lee Bradbury har till exempel blivit Bournemouth-manager utan några tidigare erfarenheter utanför planen och även om finanskrisen har en viss påverkan finns det flera andra anledningar till vågen av rookie-managers.

Annons

Den fenomenala (inte bara namnmässigt) fotbollssiten In Bed with Maradona har skrivit om Southend Uniteds akademi vars U18-lag möter Liverpool i nästa omgång i FA Youth Cup.

På samma tema kan ni läsa en intervju med Middlesbroughs akademichef Graeme Bailey, nordöstra Englands talangfabrik som ofta har ett halvdussin egna produkter i startelvan.

::::

Nu när West Ham till slut fick OS-stadion har Crystal Palace planer på att flytta till ”Crystal Palace National Sports Centre”, som efter ha byggts om till en fotbollsarena ska kunna rymma 40,000, vilket vore ett välbehövligt tillskott ekonomiskt på längre sikt för Palace som fick tio minuspoäng i fjol på grund av sin dåliga ekonomi. De har en väldigt bra akademi men frågan är ifall de kan hålla sig kvar i The Championship tills dess?

Sist och minst så har Lee Hendrie, känd från sin tid i Aston Villa, lämnat Bradford, som inte hade råd med hans höga lön, och nu skrivit på för Bandung FC i indonesiska Premier League, en nystartad liga som jag har skrivit om här.

Annons

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

Ni kan även följa mig på Twitter, nu bör länken fungera.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-02-15 01:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto