Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur görs målen i Premier League? - Skillnader och mönster

Peter Hyllman

Bloggen Soccer By The Numbers har gjort ett imponerande arbete med att klassificera samtliga mål från den gångna säsongen av Premier League. Bloggen frågar sig om det är möjligt att hitta skillnader i lags strategier att göra mål.

Följande är vad man kom fram till i diagramform, brutalt sammanfattat av mig i några punkter därefter.

Det är inte helt ointressant att fundera över om man är lagd åt det hållet, då det indirekt säger en hel del om olika lags offensiva styrkor och svagheter – vilket kommer vara ett aktuellt tema under de kommande veckorna.

:::

:::

»  På ett sätt följer målskyttet för samtliga lag ligans mönster som helhet: Alla lag gör de flesta av sina mål från öppet spel. Men om vi går bortom detta första och mest grundläggande mönster så ser vi ett antal väsentliga skillnader mellan lagen.

»  Likheterna mellan lag som Birmingham, Blackburn, Fulham, Newcastle och Wolves är slående. De verkar förlita sig på det öppna spelet och hörnor, utöver att vissa får några fler straffar. Det kan vara en slump men givet att samtliga dessa lag har brittiska managers så kan man börja fundera över val av taktik och spelarmaterial.

Annons

»  Bland topplagen är det framför allt Man City som liknar dessa redan nämnda lag (självklart har de en italiensk manager). Jämförelsevis så var både Man Utd och Chelsea långt mer benägna att variera sina målskyttestrategier, och var framför allt effektiva på snabba omställningar.

»  Arsenal var än mer annorlunda och tillsammans med Wigan förmodligen Premier Leagues mest unika lag. Den överlägset största andelen av deras mål kom från öppet spel och med 1,47 sådana mål per match var de i det avseendet bäst i ligan. Tvåa var Man Utd med 1,44 öppna mål per match. Den andra sidan av det myntet är att Arsenals målproduktion i övrigt liknar mer Boltons än Chelseas och Man Utds.

»  En jämförelse av den relativa betydelsen av olika typer av målskytte för respektive klubb visar att mål från öppet spel var allra mest betydelsefullt för just Arsenal och, mer överraskande, Birmingham. Denna typ av mål var av minst betydelse för Blackpool men också av relativt låg betydelse för lag som Chelsea, Man City och Wigan.

Annons

»  Bottenlagen och lag på tabellens nedre halva förlitar sig i större utsträckning på hörnor och i viss utsträckning frisparkar än de bättre lagen i ligan (även här utgör emellertid Man City ett undantag). Lag som Chelsea, Everton, Man Utd, Sunderland, West Brom och Wigan förlitade sig å andra sidan i långt högre utsträckning på snabba omställningar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-01 19:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto