Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Premier League 2012/13 (11): Southampton FC

Peter Hyllman

Manager: Nigel Adkins
Hemmaplan: St Mary’s Stadium (32,690)
Snittplacering: 40,4 (C2 – LO2 – LO7 – C23 – C20)

:::

Strategi

Under många säsonger var det något utav organisatoriskt kaos i Southampton, men detta har lugnat ner sig. I takt med ökad harmoni i styrelserummet så har klubben också hittat en mer eller mindre perfekt balans också vad avser klubbens generella fotbollsfilosofi. Denna baserar man på ett snabbt och innovativt passningsbaserat spel genomfört i stor utsträckning av unga spelare från den egna akademin, som hör till Englands bästa. Det har på två säsonger fört klubben från League One till Premier League.

Taktik

Southampton är ännu ett passningsbaserat lag som lite klichéartat brukar liknas vid Barcelona. Det är emellertid en liknelse de själva gör sitt allra bästa för att hålla vid liv. Ja, Southampton har ett passningsbaserat anfallsspel, och kan i den meningen beskrivas som den här säsongens Swansea, men jag skulle ändå karaktärisera Southampton som något mindre renodlade, och mer utav ett amalgam av nämnd stil och en mer brittiskt präglad mentalitet. Som en lyckad kombination utav Swansea och Norwich.

Annons

:::

Transfers

Det vore rimligt att anta att Nigel Adkins kommer att bygga vidare på den ryggrad som tagit laget till två raka uppflyttningar. Prejudikaten som Norwich och Swansea utgör är alltför talande emot andra alternativ, om inte annat. Dock så har klubben redan sprätt iväg £6m för att värva den skicklige anfallaren Jay Rodriguez från Burnley, och det ska bli väldigt intressant att se vad han kan åstadkomma tillsammans med Billy Sharp. I övrigt känns det huvudsakligen som att målvakt och försvar bör vara Southamptons prioritetsområden den här sommaren.

Nyckelfråga

Kommer Southampton kunna översätta sin spelidé i Premier League lika effektivt som Swansea gjorde förra säsongen?

Nyckelspelare

Billy Sharp. En oerhört nyttig målskytt för Southampton förra säsongen, och om han kan leverera mål även i Premier League i någorlunda normal omfattning så skulle jag säga att Southampton ligger väldigt bra till för att hänga kvar i Premier League.

Annons

:::

Southampton som seriefigur: Jax Teller

Motorcykelgängets egen Hamlet som slits mellan att bevara gamla värden och traditioner och samtidigt förnya och modernisera. För att överleva tvingas han inse att han måste kunna göra både och.

:::

Rimlig målsättning 2012/13

Nytt kontrakt. Mer än så ska man inte förvänta sig av Southampton, som förmodligen bara kommer att slippa ifrån de traditionella domedagstipsen från experterna (”åker ur redan till jul”) mest enbart för att det är en klubb vars namn vi känner igen. Varje år är det en nykomling som överraskar positivt, och den här gången tror jag det blir Southampton.

Mitt tidiga tips: 12

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-07 13:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto