Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenal måste börja visa målmedvetenhet

Peter Hyllman

Bortavinster har minst sagt varit på modet i Arsenals Champions League-grupp den här säsongen. Av sex spelade matcher har fyra matcher slutat med bortalaget som segrare, och i endast en av dessa sex matcher har hemmalaget stått som segrare. Lägligt nog var det då Arsenal som betvingade Olympiakos hemma på Emirates.

Mängden bortasegrar måste ju inte vara så mycket mer än en tillfällets nyck, men det kan så klart också vara en produkt av förväntningar på de fyra olika klubbarna. Arsenal, Montpellier, Schalke och Olympiakos har samtliga visat sig vara dugliga lag, men de har också framstått som sårbara när pressen ligger på dem att styra och kontrollera matchbilden.

Att bortatrenden fortsätter i det här gruppspelet är däremot något som Arsenal hoppas på, då det definitivt skulle förstärka deras position i gruppen, som dock fortfarande är stark. Och sett till Schalkes statistik på hemmaplan så finns det goda skäl till optimism.

Annons

:::

Tittar man endast på den totala statistiken så ser man att Schalke har vunnit 17 av sina senaste 22 ligamatcher på Bundesliga, och 21 av sina senaste 29 hemmamatcher i allt tävlingssammanhang. Men gnuggar man lite mer på de siffrorna så framstår en något mindre imponerande bild.

Såväl Dortmund som Bayern München vann på Veltins Arena förra säsongen, en bedrift som Bayern upprepade tidigare den här säsongen. Sett över de fem senaste säsongerna, inkluderat den här, är deras hemmafacit mot de klubbar som slutat på de tre högsta platserna i Bundesliga direkt svagt. Av tolv spelade matcher har Schalke vunnit en enda, klarat två oavgjorda, och förlorat hela nio matcher.

Resultatet mot engelskt motstånd är inte särskilt mycket mer upplyftande det för Schalke. Under ungefär samma tidsperiod har Schalke misslyckats med att vinna mot Man Utd, Man City och Chelsea. De båda Manchesterlagen vann med 2-0 borta mot Schalke, och Chelsea spelade av en tämligen oinspirerad 0-0-historia.

Annons

Det är med andra ord inga siffror som borde skrämma Arsenal, nu när de ska försöka ta tag i sin något hackande säsong igen.

:::

När Schalke besegrade Arsenal på Emirates i förra omgången så var det första gången på 45 matcher som Arsenal förlorade på hemmaplan i europeiskt cupspel mot utländskt motstånd. Det var en förlust som på sitt sätt dödade en del av den optimism som präglat Arsenal under säsongsinledningen. Kanske kom klubben tillbaka till jorden.

På något sätt har det känts oundvikligt att såväl media som supportrar ska överreagera när det gäller Arsenal. Men vad som mest har hänt är förmodligen att verkligheten har kommit ikapp Arsenal. Allt prat om kris i Arsenal nu, efter helgens förlust mot Man Utd, är lika verklighetsfrånvänt som pratet om titelstrider efter att Arsenal varit det åtminstone marginellt bättre laget i ett oavgjort resultat borta mot Man City.

Annons

En vinst mot Schalke ikväll, och kanske återvänder då optimismen. Åtminstone kan Arsenal då fortsätta spelet under hösten rimligt trygga i förvissningen att de ännu en gång nått slutspel i Champions League. I vilket de onekligen har varit ett av Europas allra mest stabila lag.

Men för att lyckas med det måste de börja visa upp en betydligt större bestämdhet och medvetenhet framför motståndarnas mål, det vill säga i det offensiva spelet. Detta samtidigt som det defensiva spelet måste hitta tillbaka till dess stabilitet tidigare under säsongen.

:::

Stabilitet har knappast varit melodin för Man City, som dels gör sin blott andra säsong i Champions League någonsin, och dels ligger farligt nära att göra sitt andra raka uttåg redan i gruppspelet. Matchen hemma mot Ajax ikväll borde vinnas på pappret, men problemet är så klart att det inte räcker. Rimligtvis bör Man City hoppas att Real Madrid åtminstone gör sitt jobb hemma mot Dortmund ikväll.

Annons

Då finns det i alla fall en liten möjlighet kvar till slutspel.

Det ligger alltså nära med ett andra raka europeiskt misslyckande för Roberto Mancini, som blev rejält irriterad på gårdagens presskonferens efter att han inte ansett att de närvarande journalisterna riktigt  visade honom den respekt han anser sig förtjäna.

Han är så klart ifrågasatt på en personlig nivå, och det är ju väldigt få människor som uppskattar sådant.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto