Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Everton och Sunderland, samma symptom men olika sjukdomar

Peter Hyllman

Det finns så här långt in på säsongen sex klubbar för vilka oavgjort är det hittills vanligaste resultatet . Dessa sex klubbar är Everton, Newcastle, Liverpool, Stoke, Sunderland och Reading. Newcastles, Liverpools och Readings problem har vi redan tagit upp i andra sammanhang. Likaså Stokes, tämligen nyligen faktiskt.

De två övriga lagen möts som utav en händelse idag. Hemma på Goodison Park tar Everton emot Sunderland. Det är två klubbar som, trots att båda har problem med att alltför ofta spela oavgjort, har haft helt olika karaktär på sina respektive säsongsinledningar. Evertons har varit närmast succéartad samtidigt som Sunderlands skulle kunna framstå som krisbetonad.

Sunderlands brist på offensiv kreativitet är vad som framför allt begränsar lagets förmåga att samla poäng genom att vinna matcher. Förra helgen, i 0-1-förlusten mot Aston Villa på hemmaplan, lyckades de prestera ett enda skott på mål under matchen. Deras totalt 33 skott på mål efter nio matcher är med bred marginal ligans sämsta facit.

Annons

Steven Fletcher är och förblir den ende Sunderlandspelaren som har gjort något ligamål den här säsongen. När även hans effektivitet avtar så får så klart Sunderland problem, att han skulle upprätthålla de första omgångarnas målkvot var aldrig en helt realistisk tanke.

:::

Lägger vi ihop alla dessa bitar så kan det tyckas märkligt att pusslet som helhet inte utgör en bild av en klubb i fullskaligt krisläge. Sunderlands supportrar blir förvisso alltmer otåliga och frustrerade, men deras irritation är mest riktad ut i ingenstans snarare än mot exempelvis Martin O’Neill, som alltjämt framstår som onåbar för kritik.

Mängden oavgjorda matcher är alltså Sunderlands problem likaväl som det är Evertons. Men under ytan så ser problembilden trots detta fundamentalt annorlunda ut. Till att börja med så gör Everton fortfarande mål också i sina oavgjorda matcher, det är med andra ord inte målskyttet och det kreativa spelet som är Evertons problem.

Annons

Det sätter ju Steven Gerrards ord efter förra helgens derby i närmast komisk relief. Han ville ju mena att Everton var närmast att betrakta som Stoke. Att Everton i den matchen hade 56,2% bollinnehav, slog mer än 25% fler passningar, var mer precisa i sina passningar (78,5% jämfört med 76,8%) och slog en lägre andel långa passningar.

Även om det inte imponerade på Gerrard, så har ändock Evertons anfallsspel imponerat på alla andra. Och i det avseendet känns det något bortkastat att Everton har endast 17 poäng efter tio matcher. Även om de hade ett visst mått av tur när de fick med sig en poäng mot Liverpool senast.

:::

Två klubbar som går in till dagens match med olika förutsättningar med andra ord. David Moyes och Martin O’Neill tillhör båda en grupp av brittiska managers som under det senaste årtiondet setts som framstående och betraktats som den nya generationen. En efter en har medlemmar ur den här gruppen fallit bort.

Annons

Moyes håller sig dock kvar. Därtill kan man säga att han har lyckats med det som möjligen Martin O’Neill har misslyckats med. Att ta nästa steg i sin utveckling från den positionen, att förnya sig själv och se till att klubben kopplar i en andra växel. Intrycket av O’Neill är alltmer att han i nuläget mest sladdar omkring i gamla hjulspår.

Vi får se vad Sunderland och Martin O’Neill har att säga om det påståendet i eftermiddag.

:::

Dagens matcher: Arsenal vs Fulham, Everton vs Sunderland, Reading vs Norwich, Southampton vs Swansea, Stoke vs QPR, Wigan vs West Brom, samt Aston Villa vs Man Utd (18:30).

Sjukt viktiga matcher för Reading, Southampton och Stoke. Samtliga lag med svaga tabellpositioner inför helgens omgång, och samtliga lag med vad som är att betrakta som matcher som måste vinnas.

:::

Annons

Det har pratats mycket om rasism inom engelsk fotboll de senaste månaderna. Av mycket goda skäl så klart. Men jag kan inte hjälpa att känna att när frågan kapas av vad som mest framstår som PR-sugna gamar likt The Society of Black Lawyers så är det nog mest de själva snarare än huvudsaken som tjänar på det.

:::

Världen känns rätt upp och ner när Joey Barton gör mål direkt på hörna, för Marseille i Ligue Öhn.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-10 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto