Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem främsta genombrott

Peter Hyllman

Framtiden är ju alltid ett kärt samtalsämne. Det märks inte minst på hur mycket lovande talanger diskuteras, vilket är minst lika mycket och förmodligen mer än vad nuvarande etablerade spelare diskuteras. Det är kanske inte så märkligt, de framtida spelarna representerar det okända likaväl som våra drömmar och förhoppningar om den egna fotbollsklubben.

Lovande talanger kan utvecklas till att bli stora spelare, men det hör heller inte till ovanligheterna att de aldrig klarar av att ta det steget i sin utveckling, utan stagnerar på en lägre nivå. Framtiden är oviss, och unga fotbollsspelare måste inte bara hantera sin fotbollsmässiga utveckling utan också sin personliga övergång till vuxenlivet. Allt detta samtidigt som stora krav och förväntningar ställs på dem.

Det är en form av pyramidspel eller numbers game likt det man hittar inom till exempel riskkapitalism. Om en klubb satsar på tio unga lovande spelare så kanske en av dem utvecklas till en stjärna, och kanske ytterligare någon eller några blir stabila spelare. Det är egentligen omöjligt att på förhand veta exakt vilken eller vilka av dessa tio spelare som kommer att få sitt slutgiltiga genombrott, så inledningsvis måste klubben satsa på dem alla.

Annons

Varje Premier League-säsong är det några spelare som får sitt så kallade genombrott. Den här säsongen är inget undantag, och det här är mitt urval av säsongens fem främsta genombrott:

:::

(5) Matija Nastasic, Man City

Det är något speciellt med serbiska mittbackar och Premier League. Nastasic värvades för en inte alltför smal summa pengar, men det allmänna intrycket var ändå att han var en spelare för framtiden. Men redan under sin första säsong i klubben har han tagit en ordinarie plats i Man Citys startelva, och petat Joleon Lescott som är på gränsen till det engelska landslaget likaväl som en viktig del av det lag som förra säsongen vann ligan.

(4) Raheem Sterling, Liverpool

Liverpools säsong började tungt, och under hösten var de offensiva komplementen till Luis Suarez tunnsådda i ett Liverpool som agerat märkligt under sommaren transferfönster. Desto mer glädjande var det då när klubbens kanske allra främsta talang fick sitt genombrott också på a-lagsnivå. Det är en stolt klubbtradition som Sterling är en del utav, och även om allt inte har gått lika självklart under säsongens andra halva så är Sterling ändå en spelare med framtiden för sig.

Annons

(3) Luke Shaw, Southampton

Inför säsongen pratade de allra flesta om en annan ytterback i Southampton, nämligen Nathaniel Clyne. Från sin position på vänsterbacken är det emellertid först och främst Shaw som har imponerat med en lång rad stabila och högkvalitativa insatser där han kombinerar ett starkt positionsspel med god teknik. Blott 17 år gammal visar Shaw redan tecken på att vara en modern ytterback och mycket talar för att han under många år framöver kommer vara en etablerad Premier League-spelare såväl som engelsk landslagsback.

(2) Romelu Lukaku, West Brom

Kanske har Lukaku fått lida i onödan för de förvisso lätt insedda jämförelserna med Didier Drogba. Flytten till Chelsea som han beskrev som sin drömklubb har emellertid inte blivit fullt så drömlik som han möjligen hoppades. Chelsea har brottats med anfallsproblem och har sin vana alltför troget försökt hitta quick fixes på detta. I West Brom har Lukaku gjort en strålande säsong; stark, teknisk och målfarlig. Han har visat att han är mer än blott en ung talang, och det är ofattbart att Chelsea vägrat att satsa på honom.

Annons

(1) Andreas Weimann, Aston Villa

Då han inte spelar för en av de största klubbarna i ligan så har Weimanns genombrott inte riktigt samma uppenbara profilstyrka, men hans genombrott är kanske ändå det mest imponerande. Med sin löpstyrka, passningsspel, skott och målfarlighet har Weimann gjort sig själv till en viktig kugge i Aston Villas anfallsspel, och upprättat ett bra samarbete med Christian Benteke, ett annat av den här säsongens genombrott. Genom sitt spel skapar Weimann dessutom mycket utrymme för Benteke.

Bubblare:

»  Nathan Baker, Aston Villa
»  Seamus Coleman, Everton
»  Christian Benteke, Aston Villa
»  Alex Kacaniklic, Fulham
»  Oscar, Chelsea

:::

Det finns så klart också några spelare som inför säsongen möjligen väntades kunna få ett genombrott, men som av lite olika skäl ändå inte har fått det:

Annons

Nick Powell, Man Utd
Värvades från Crewe och naturligtvis är det ett steg från League Two till Premier League. Det fanns ändå förhoppningar om att han skulle kunna ha i alla fall en roll i utrymmet mellan anfall och mittfält för Man Utd, men bidraget har varit smått den här säsongen.

Francis Coquelin, Arsenal
Som defensiv mittfältare finns det mycket Coquelin skulle kunna bidra med till Arsenals spel. Särskilt som han förra säsongen visat lovande tecken. Tyvärr har genombrottet den här säsongen låtit vänta på sig.

Shane Ferguson, Newcastle
Säsongsinledningen lovade positivt om Ferguson som visat gnistor av talang för Newcastle dessförinnan. Men därefter har det gått trögt och den franska revolutionen har förmodligen begränsat hans framtida möjligheter i klubben. Nu på lån i Birmingham.

:::

Be Champions!!

Annons
Publicerad 2013-03-20 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto