Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Crewe och Southend möts i färgstark cupfinal

Peter Hyllman

Det var inte så många år sedan som The Artist Formerly Known As Phil Brown förgyllde Premier League som manager för Hull City. Det var en lycklig tid med brun utan sol, allsång från mittcirkeln och halvtidsutskällningar mitt ute på fotbollsplanen.

Vad gör egentligen Phil Brown nu för tiden undrar möjligen några. Jo, som nybliven manager för Southend United i League Two så vandrar han under tidig söndag eftermiddag ut på Wembleys gräsmatta med sitt Southend för att där möta Crewe Alexandra i finalen av The Football League Trophy, eller Johnstone’s Paint Trophy som den har kallats sedan 2006 av sponsorskäl.

The Football League Trophy är engelsk fotbolls tredje största inhemska cup, och utkämpas mellan de 48 klubbarna i de två lägsta helt professionella divisionerna, det vill säga League One och League Two. De som normalt sett brukar anse att till och med Ligacupen är blott ett nödvändigt ont har säkert inte mycket till övers för den här cupen heller, men de missar i så fall också en riktig godbit inom engelsk fotboll.

Annons

Inte minst finalerna brukar vara händelserika historier.

Det finns också en hel del personlig dramatik i bakgrunden till just den här finalen mellan Southend och Crewe. För det var ett tag inte helt självklart att det faktiskt skulle bli Phil Brown som ledde Southend under cupfinalen, utan istället den nyss sparkade Paul Sturrock.

Paul Sturrock fick sparken för två veckor sedan efter att Southends ligaform dalat oroväckande och gjort att till och med playoff-platserna ser ut att bli svåra att uppnå. Som en gest till Sturrock, som varit manager när Southend tog sig till finalen, så erbjöd styrelseordföranden Ron Martin honom att få leda laget under cupfinalen.

Gesten var säkert välmenad men osannolikt illa uttänkt. Dels framstår det som tämligen nedvärderande mot Sturrock efter att precis ha sparkat honom. Som att kasta ett ben till en hund ungefär. Dels skulle det riskera att förvandla en viktig cupfinal för laget till en testimonial för den förre managern. Det skulle bli grejen snarare än att där fanns en viktig fotbollsmatch och en titel att vinna.

Annons

Inte blev saken bättre av att den nye managern, det vill säga Phil Brown, inte alls var särskilt pigg på att tillfälligtvis säga ifrån sig sitt uppdrag. Till sist tackade Paul Sturrock i alla fall nej till erbjudandet. Efter intriger på såpanivå så spelar Southend till sist ändå cupfinal på Wembley.

:::

Kanske är det ändå ingen nackdel för Southend att ha Phil Brown som manager under en cupfinal på Wembley. Brown har ju vissa positiva minnen från att ha spelat helt avgörande matcher på Wembley, inte minst då när han med Hull vann playoff-finalen i The Championship 2008 mot ett massivt favoritbetonat Sheffield United.

För ska Southend vinna The Football League Trophy så måste de besegra ett Crewe Alexandra som på ett motsvarande sätt är tyngt eller besjälat av favoritskapets förväntningar. Southend spelar i League Two och Crewe spelar i League One, utöver att Crewe har en av de mest spännande spelartrupperna i The Football League, bland annat med unga och lovande talanger som anfallaren Max Clayton och mittfältaren och lagkaptenen Luke Murphy.

Annons

Arsenalfans borde också hålla utkik efter Chuks Aneke som för tillfället är utlånad till just Crewe. En annan intressant spelare att hålla ögonen på är lagets meste målskytt under säsongen, tillika Pauls storebror, Mathias Pogba. Han och Murphy dras dock med lättare skador och är enligt uppgift osäkra på spel i finalen.

:::

Paul Sturrock då? Jo, han kommer vara på Wembley och se finalen tillsammans med Southends fans. Närmare 30,000 supportrar kommer att företa sig resan till Wembley. Och om Southend skulle trotsa oddsen och vinna cuptiteln så hoppas jag att han tar sin beskärda del av äran för i framgången.

Det vore ett rättmätigt sätt att avsluta en managerkarriär som förkortats helt i onödan av att Sturrock diagnosticerats med Parkinsons sjukdom och troligtvis inte kommer få något nytt jobb. I den bästa av världar så hade Ron Martin kanske kunnat vänta i två veckor med att byta manager och på så vis gjort dagens cupfinal till hans sista match på riktigt.

Annons

Men vi lever inte i den bästa av världar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-06 21:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto