De fem häftigaste Fergietime-målen i Premier Leagues historia

Peter Hyllman

Fergietime. Ett uttryck som tagit sig något av ett självständigt liv från den manager som gett det dess namn. Enligt vissa en irriterande manifestation av den dominerande klubbens institutionaliserade fördelar. För andra ett begrepp som sammanfattar förmågan att ta sig samman när skiten träffar fläkten och hitta ett sätt att vinna när både tid och hopp verkar förbi. Inget märkligt med det, den enes terrorist och den andres frihetskämpe och så vidare.

Premier League-historien har sina olika mest fantastiska avgöranden i de absoluta slutminuterna. Det är den typen av sena mål och matchavgörande moment som gör att adrenalinkicken inte avtar hos dem som tittar innan nästa match har tagit vid, den typen av mål som kan definiera inte bara en hel match utan en hel säsong, kanske till och med en hel era.

Det har gjorts diverse sammanställningar genom åren över vilka som är de bästa eller häftigaste av alla dessa sena mål och avgöranden under Premier League-eran. För mig måste några kriterier vara uppfyllda för att ett mål alls ska vara en kandidat, och enklast kan det kanske sammanfattas med att målet måste ha en kontext, vara en del av ett större sammanhang.

Det kan självklart handla om att målet visar sig vara väldigt viktigt i exempelvis en titelstrid, eller varför inte en nedflyttningsstrid?! Det kan också vara så att det är ett derby eller en match med historisk rivalitet och betydelse. Det måste vara målen vi aldrig glömmer. Enklast uttryckt är det målen vi fortfarande kommer att komma ihåg om 25 år.

Här är mina topp fem:

(5) Steve Bruce, Man Utd 2-1 Sheffield Wednesday, 1992-93

Om det var något mål som gav namn åt uttrycket Fergietime så var det detta mål. Man Utd hade varit i underläge med 0-1 innan Bruce kvitterat i slutminuterna. Sex minuter in på tilläggstiden, domaren hade blivit skadad under matchens gång, så kommer bollen än en gång in mot Bruce i straffområdet. Den historiska kontexten är inte fy skam. Man Utd jagade en ligatitel man inte vunnit på 26 år, en ligatitel man förlorade vid ungefär samma tillfälle säsongen innan, och nu såg ut kunna förlora igen.

(4) Stan Collymore, Liverpool 4-3 Newcastle, 1995-96

Då och då brukar supportrar ombes att rösta på vilken de anser är den bästa matchen i Premier League-historien och då brukar den här matchen normalt sett komma mycket högt upp. Och det var en riktig cracker, mellan två lag som betonade anfall framför allt annat i en tid när engelsk fotboll verkligen var så där härligt energirik både på planen och på läktarna. Newcastle jagade ligatiteln, som man då inte varit i närheten av på närmare 70 år. Man Utd flåsade dem i nackhåren. Det har aldrig varit vackert att förlora, men Newcastle kom väldigt nära.

(3) Federico Macheda, Man Utd 3-2 Aston Villa, 2008-09

Man Utd hade under våren sett ut kunna jogga hem sin tredje raka ligatitel, och sin 18:e totalt vilket skulle föra upp dem jämsides med Liverpool. Men under mars kom ett rejält formtapp. Två raka förluster innebar att tio poängs försprång till just Liverpool av alla möjliga förhatliga rivaler krympte till fyra och tappade poäng mot Aston Villa skulle göra läget rejält svettigt. Cristiano Ronaldo kvitterade till 2-2 med tio minuter kvar men det var den debuterande 17-åringen som långt in på tilläggstiden avgjorde matchen och förmodligen ligan av bara farten.

(2) Michael Owen, Man Utd 4-3 Man City, 2009-10

Ett tidigt prestigemöte i gryningen av ett nytt tidevarv i Premier League. Man Utd hade sålt iväg Cristiano Ronaldo och Carlos Tevez hade flyttat till just Man City. ”Welcome To Manchester!” skrek skylten, Alex Ferguson sluddrade något om högljudda grannar och volymen var uppskruvad på max inför vad som skulle komma att bli kanske historiens bästa Manchesterderby. En gång tog Man Utd ledningen, två gånger, tre gånger, men Man City kvitterade alla tre, och den tredje när klockan svängde upp på 90 minuter. 3-3 såg det ut att bli men Michael Owen, Liverpoolikonen som gått på fri transfer till Man Utd för att vinna sin ligatitel, ville mer.

(1) Sergio Agüero, Man City 3-2 QPR, 2011-12

Sista minuten, av den sista matchen på en lång ligasäsong. Det var 44 år sedan Man City hade vunnit ligan och under den tiden hade Man City byggt upp ett grundmurat rykte om att kunna misslyckas på de mest vansinniga sätt med precis allt. Att bara vinna hemma mot QPR såg ut som en uppgift som inte gick att misslyckas med på förhand, men Man City gjorde sitt allra bästa för att leva upp till sitt historiska rykte. Matchuret tickade förbi 90 minuter och QPR ledde otroligt nog med 2-1 trots en man mindre på planen. Edin Dzeko gör vad som ska komma att bli fotbollshistoriens mest underskattade kvittering för bara någon minut senare passar Mario Balotelli till Sergio Agüero och resten är modern fotbollshistoria.

Publicerad 2015-09-10 06:00