Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Claudio Ranieri är Premier Leagues mest omtyckta manager

Peter Hyllman

Fem omgångar in på ligasäsongen. En omgång har spelats i Ligacupen och tillika en omgång i det europeiska cupspelet. Uppfattningar och intryck har börjat formas och formar vi dem inte själva så blir vi matade med dem från mängder av experter, analytiker och åsiktskolportörer. Vi har en hyfsad uppfattning vilka lag som haft en bra respektive dålig säsongsinledning.

Politiker och beslutsfattare har sina opinionsundersökningar. Företagsledare och affärsmän brukar förlita sig på marknadsundersökningar och mätningar av så kallad kundnöjdhet. Till och med inom offentlig förvaltning har man börjat använda sig av liknande metoder och tänkesätt för att mäta kvalitet inom exempelvis vård och utbildning.

Forza har börjat med en liknande typ av undersökningar inom fotboll, där supportrar tillfrågas om deras grad av nöjdhet med managern, ägarna eller ordföranden samt spelartruppen. Grundfrågan är egentligen väldigt enkel, det vill säga hururvida man är nöjd eller ej med det jobb som i det här fallet managern gör.

Annons

Så värst många bättre statistiska underlag lär inte finnas för att hitta vettiga siffror på supporternöjdhet. Det betyder inte att underlaget är felfritt, men det borde ge en ganska bra indikation. Den nuvarande nöjdheten med Premier Leagues managers ser hur som helst ut som följer:

Leicester – 92% (Claudio Ranieri)
West Ham – 89% (Slaven Bilic)
Bournemouth – 88% (Eddie Howe)
Southampton – 86% (Ronald Koeman)
Norwich – 85% (Alex Neil)

Det finns självklart ingen som helst anledning att vara missnöjd med Claudio Ranieri, som tvärtom gjort rejäl succé i början av säsongen. Leicester har presterat över all förväntan. Man får förmoda att övriga åtta procent antingen ville se Nigel Pearson kvar i klubben eller är besvikna att de inte fick in någon annan manager.

Att Eddie Howe och Alex Neil fortfarande är väldigt omtyckta och uppskattade är inte konstigt. De har dels inlett säsongen ganska bra, dels så hade de kunnat inleda med fem raka förluster och fortfarande ha kvar väldigt mycket cred från deras prestationer förra säsongen. Mer anmärkningsvärt är i så fall att Ronald Koeman fortfarande har så höga siffror.

Annons

Slaven Bilics siffror känns något inflaterade. Naturligtvis innebär vinsterna mot Arsenal och Liverpool, och det faktum att man vann senast mot Newcastle, att West Hams supportrar är väldigt nöjda. Men förluster mot Leicester och Bournemouth tillsammans med det onödiga uttåget ur Europa League gör att jag misstänker att den där siffran riskerar sjunka snabbt.

Everton – 82% (Roberto Martinez)
Crystal Palace – 78% (Alan Pardew)
Aston Villa – 77% (Tim Sherwood)
Watford – 77% (Quique Sanchez Flores)
Tottenham – 76% (Mauricio Pochettino)

Det hjälper att vinna mot Chelsea. Så får man nog sammanfatta Roberto Martinez höga supporterbetyg. Det var en seger som skapade maximal feelgood-atmosfär runt Goodison Park. Men supportrarna mår förmodligen också bra givet att Everton har inlett den här säsongen betydligt bättre än den förra säsongen.

Annons

Aston Villa hade en sisådär avslutning på förra säsongen och har haft en ganska svag inledning på den här säsongen. Ändå har Tim Sherwood fortfarande ganska höga betyg i supporternöjdhet, vilket känns rätt märkligt. Men det fanns en positiv känsla runt Aston Villa bland supportrarna inför säsongen, och det är inte omöjligt att de riktar sitt missnöje i annan riktning.

Swansea – 76% (Garry Monk)
Arsenal – 75% (Arsene Wenger)
Stoke – 73% (Mark Hughes)
West Brom – 72% (Tony Pulis)
Man City – 71% (Manuel Pellegrini)

Ingen är bättre än sin sista match. Det är kanske en förenklad halvsanning men den ser ut att stämma in minst sagt väl på Garry Monk. Man måste föreställa sig att om Swansea hade vunnit mot Watford så hade Monk haft betydligt högre betyg. Att en av fyra skulle vara missnöjda med Monks arbete i Swansea känns osannolikt.

Annons

På motsvarande sätt måste man anta att Manuel Pellegrini hade haft ett högre betyg om Man City vunnit mot Juventus. Fem raka segrar i Premier League är i alla fall inget som går att vara missnöjd med. Men i Pellegrinis siffra får man förmodligen också räkna in att det finns ett slags institutionaliserat missnöje med Pellegrini.

Det verkar dock inte stämma med Mark Hughes som hittills inte vunnit en enda ligamatch med Stoke. Men där finns fortfarande ett grundmurat positivt omdöme som naturligtvis hänger kvar sedan förra säsongens mycket stabila prestation. Detsamma måste man nog säga om Arsene Wenger, där ska det nog väldigt mycket till för att siffrorna ska sjunka under 70%.

Man Utd – 67% (Louis van Gaal)
Chelsea – 64% (José Mourinho)
Sunderland – 58% (Dick Advocaat)
Newcastle – 50% (Steve McClaren)

Annons
Liverpool – 42% (Brendan Rodgers)

Både Louis van Gaal och José Mourinho har under den senaste veckan gjort referenser till att de egna fansen älskar dem. Om man ser på siffrorna för hur nöjda supportrarna är med deras arbete så får man förvisso en åtminstone delvis annan bild. En tredjedel av deras respektive supportrar är missnöjda med dem, en siffra som borde oroa van Gaal mer än Mourinho.

Det har minst sagt gått tungt för både Newcastle och Sunderland i början av den här säsongen. Steve McClaren har gjort sitt bästa för att förbättra relationen mellan klubb och supportrar, men så här långt är bara hälften av dessa supportrar nöjda med hans arbete. Hans räddning kan vara att samma supportrar förmodligen är ännu mer missnöjda med ägaren.

Den som däremot ligger riktigt illa till är Brendan Rodgers. Resultaten talar inte till hans fördel och med enbart 42% av supportrarna som är nöjda med hans arbete så utgör det ingen som helst politisk risk för Liverpools klubbledning att sparka honom. Känslan runt Anfield är till stor del att supportrarna har börjat ge upp vad gäller Rodgers. Det börjar snabbt närma sig hopplöst läge.

Annons
Publicerad 2015-09-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto