Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The half-time air was sweet perfume, sergeants played a marching tune. We all got up to dance, but we never got the chance

Peter Hyllman

1985 skulle visa sig bli ett av de bättre åren i min fotbollsuppväxt. Höll man på Man Utd under 1980-talet så var man svältfödd på framgång. Men just det här året hade Man Utd faktiskt tagit sig hela vägen fram till FA-cupfinal. Väl där var man emellertid rejält nederlagstippade mot ett Everton som precis vunnit ligatiteln och bara någon vecka senare också skulle vinna Cupvinnarcupen.

Exakt tio år senare var scenen densamma och skådespelarna de exakt samma, men rollerna var helt ombytta. Man Utd var då det dominanta laget i engelsk fotboll och rejält vinsttippade mot ett Everton som fått kämpa för att hålla sig kvar i Premier League den säsongen. Precis som i det första mötet tio år tidigare skulle dock det nederlagstippade laget vinna med matchens enda mål.

Vad som hände under dessa tio år blev på något sätt signifikativt för Howard Kendall och hans eftermäle. Rättmätigt har han hyllats som Evertons främste manager någonsin. Han gjorde Everton till den enda klubben under 1980-talet som på allvar faktiskt kunde både hota och besegra den tidens engelska dominanter, Liverpool. Men historien skulle sätta krokben för både honom och Everton.

Annons

De flesta stora engelska klubbar har sina ikoniska managerfigurer. Arsenal har Herbert Chapman och Arsene Wenger. Liverpool naturligtvis Bill Shankly och Bob Paisley. Man Utd har Matt Busby och Alex Ferguson. Nottingham Forest har Brian Clough, Leeds har Don Revie, Tottenham har Bill Nicholson och så vidare. Ikoner som lyfte sina klubbar till nya oanade höjder. Howard Kendall är en sådan ikon för Everton.

1983-84 vann Everton FA-cupen. Den segern tog Everton ut i Europa och ut i Cupvinnarcupen, den näst största europeiska cupturneringen. Säsongen därpå, 1984-85 vann Everton ligan 13 poäng före Liverpool, gick alltså till final i FA-cupen, samt vann Cupvinnarcupen. 1985-86 såg Everton sluta tvåa efter Liverpool i både ligan och FA-cupen. 1986-87 vann Everton återigen ligan, den här gången nio poäng före Liverpool.

Annons

Kendall var bara 35 år gammal när han 1981 tog över Everton. Det är svårt att föreställa sig det vara möjligt i dagens fotboll, med dess krav på omedelbara resultat, att en så ung manager får chansen i en så stor klubb och även ges mer än tre år på sig att bygga ett nytt lag. Men Kendall skulle visa sig uppgiften vuxen och byggde ett nytt lag baserat på spelare som Neville Southall, Kevin Ratcliffe och Gary Stevens, yngre spelare som Peter Reid och Trevor Steven, och målskyttar som Graeme Sharp, Andy Gray och Gary Lineker.

Howard Kendall var 39 år gammal när han och Everton nådde sin största framgång och lyfte Cupvinnarcupen den 15 maj 1985, efter att ha besegrat Rapid Wien i finalen och i semifinalen utmanövrerat Bayern München. Everton såg ut att ha en ljus framtid men bara 14 dagar senare skulle Heyselkatastrofen brisera och engelska klubbar kollektivt uteslutna från allt europeiskt cupspel, början på vad som skulle visa sig vara slutet för Evertons storhetstid.

Annons

Kanske blev åren i skuggan av Liverpools framgångar en belastning. Framgång i staden Liverpool var på något sätt synonymt med europeiska cupkvällar och drömmar om Europacupen. Berövade dessa drömmar som straff för synder begångna av andra så började Evertons bästa spelare jaga nya drömmar och sökte sig till europeiska klubbar, liksom Kendall själv. Everton förvägrades möjligheten att bygga vidare på sina framgångar.

Howard Kendall tillbringade ett antal år i Spanien och Athletic Bilbao, men framgångarna skulle utebli. Det blev kortare sejourer i ett antal engelska och europeiska klubbar men, som han själv uttryckte det, detta var bara att betrakta som tillfälliga affärer, gift var han med Everton. Han skulle i två omgångar återvända som manager till Everton, men då var det för sent, att återskapa 1980-talets magi skulle visa sig omöjligt.

Annons

Tidigt den 16 oktober 2015 gick Howard Kendall bort 69 år gammal, den sista och slutliga skilsmässan mellan honom och den klubb han älskade mer än något annat fram till sin sista dag. Lovorden var många och varma från mängder av spelare, ledare och supportrar. De framgångar han fick uppleva med Everton under 1980-talet lever kvar i folks minnen.

Men kanske är det arv han framför allt lämnar efter sig att Everton fortfarande 30 år senare inte bara drömmer om än en gång nå denna nivå, utan faktiskt vet att det omöjliga kan vara möjligt. Everton är fortfarande en engelsk klubb som drivs av drömmar som siktar och svävar högre än att enbart motsvara dagens förväntningar, en ambition om framgång på fotbollsplanen och på läktarna bortom kronor, ören och finansiella mått.

Det är en viktig anledning till att Everton är en så uppskattad fotbollsklubb även utanför de egna supporterkretsarna. Det är inte minst en anledning till att Howard Kendall var så älskad och uppskattad som han var ända in i livets sista andetag. Det är definitivt en anledning till att han kommer vara så saknad runt Goodison Park.

Annons

Historiens omständigheter satte stopp för Howard Kendall och Everton under 1980-talet. Det finns inget bättre sätt Everton någonsin skulle kunna göra Kendalls minne rättvisa än genom att vid någon tidpunkt i framtiden frigöra sig från dessa historiska omständigheter och än en gång utmana den engelska fotbollens dominanter. Det sker inte i år, men det skedde heller inte på ett år för Howard Kendall.

Publicerad 2015-10-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto