Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

West Brom kan använda FA-cupen och förvandla vatten till vin

Peter Hyllman

Ett rimligt antagande skulle kanske kunna vara att Tony Pulis vore en i alla avseenden uppskattad figur på The Hawthorns. Pulis har förvandlat West Bromwich Albion från ett lagt fast förankrat i nedflyttningsstriden för ett år sedan till ett etablerat mittenlag i Premier League i nuläget, med potential att störa vilken som helst motståndare när andan faller på.

Märkligt nog stämmer inte detta riktigt. Skaran har måhända stadigt sjunkit i antal men det finns fortfarande många West Brom-supportrar som ser skeptiskt på Tony Pulis och som menar att klubben och laget har slagit in på fel väg.

I bakgrunden ligger så klart samma typ av skepsis som ständigt omgärdar andra managers som Sam Allardyce, Steve Bruce, David Moyes med flera. Det mumlas och muttras om någon slags West Brom Way, en föreställning om hur West Brom traditionellt spelar fotboll som inte stämmer överens med Pulis mer funktionella form av fotboll.

Eller kanske snarare perceptionen av Pulis som en funktionell manager. Han blev med viss rätta ganska förbannad efter West Broms 2-2 mot Liverpool på Anfield då han ställdes inför en kritisk synpunkt om att ha spelat rakt, eller direkt. Med viss rätta då Liverpool i själva verket var det lag som slagit flest långbollar den matchen.

Annons

Det är i defensiven som Tony Pulis framför allt gör skäl för ryktet om en funktionell spelstil där inte minst hans vilja att spela extremt centralt, med mittbackar även på ytterbackspositionerna, skapar en väldigt unik stil. Att sedan alla Pulis-lag spelar tufft och ganska kompromisslöst bidrar självklart till ett intryck av cynism.

Offensivt är det dock en annan melodi och West Brom saknar definitivt inte offensiva kvaliteter. Att West Brom skulle vara ett tjångalångtlag motsägs av lagets förhållandevis höga bollinnehav. West Brom öser knappast in mål men har också haft problem med ojämna eller ofokuserade anfallare.

Skeptikerna och tvivlarna har dock fått vatten på sina kvarnar under januari då West Broms spel och resultat har hackat. Det började redan på annandagen då man blev första lag att förlora mot Swansea sedan i augusti. För några dagar sedan kapitulerade man på bortaplan mot Southampton. Mest anmärkningsvärt var kanske att man behövde ett mål på stopptid för att rädda oavgjort och omspel i FA-cupen mot Bristol City på hemmaplan.

Annons

Det omspelet spelas ikväll. Det blev 2-2 på The Hawthorns sedan Bristol City vänt ett underläge till 2-1 under matchens sista kvart, innan James Morrison i matchens sista minut kvitterade på volley. Ikväll beger man sig till Ashton Gate för att försöka säkra en plats i fjärde rundan, och ett hemmamöte med målgalna Peterborough.

Något svagt lag ställde inte West Brom upp med i första mötet, om något så tvärtom. Det är alltså allt annat än en lätt match som väntar West Brom ikväll mot Bristol City som kämpar i nedflyttningsstriden i The Championship.

Mycket har hänt i Bristol City sedan de senast mötte West Brom för en och en halv vecka sedan. Steve Cotterill, lagets manager, fick sparken bara några dagar senare sedan Bristol City förlorat hemma mot Preston. Bara några dagar senare trotsade dock Bristol City och knäckte de dominerande serieledarna Middlesbrough med 1-0.

Annons

Ömsom vin och ömsom vatten således för Bristol City. Det är i sådana lägen som en cupframgång kan bli en slags vändpunkt under en säsong, och lyckas man i omspelet med vad man var så nära med redan på bortaplan så kan man verkligen tala om att Bristol City har förvandlat vatten till vin.

West Brom å sin sida har sitt på det torra i ligan. De är alldeles för bra för att åka ur Premier League. De är å andra sidan inte tillräckligt bra för att utmana om de europeiska cupplatserna. En FA-cuptitel är något som faktiskt ligger inom teoretiskt räckhåll för West Brom den här säsongen, och vill Tony Pulis omvända alla fans så är FA-cupen en ambition han bör försöka förverkliga.

Tony Pulis har aldrig blivit nedflyttad. Hans fotboll är uppenbart framgångsrik på en viss nivå, den fungerar bevisligen. Hans stora utmaning är dock att spela en fotboll som inte bara fungerar, utan också ger supportrarna anledning att drömma och hoppas.

Annons

Passande då att ingen cup är så full av drömmar som FA-cupen.

Bristol City mot West Brom är inte dagens enda omspel. Aston Villa omspelar också mot Wycombe. Portsmouth möter Ipswich, MK Dons möter Northampton, Bradford mot Bury, Yeovil mot Carlisle, Bolton mot Eastleigh och Reading möter Huddersfield. Och så sent som igår kväll så besegrade Blackburn walesiska Newport i en händelserik match.

Publicerad 2016-01-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto