Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferkollen den 29 januari

Peter Hyllman

Än en gång däran, bröder, än en gång däran. Trotsa vi hatet och vreden. Det är fredagskväll och därmed är det dags att än en gång, till och med en sista gång samla ihop vad som har hänt i transferväg till Premier League under den gångna veckan.

Januarifönstret stänger på måndag kväll. Vilket innebär att vi samtidigt som vi har en brinnande FA-cuphelg borde kunna se fram emot ett hyfsat aktivt veckoslut på transfermarknaden när de engelska klubbarna obönhörligt närmar sig den så kallade punkten utan återvändo.

Det finns en hel del att hålla ett getöga på under dessa tre-fyra återstående dagar. Har Arsene Wenger snöat in på ett Nigeriabrev för mycket? Lyckas Alex Teixeira gråta sig till en flytt från Ukraina till Liverpool? Blir det en flytt till England för Alexander Pato? Lyckas och vill någon klubb befria Saido Berahino från sitt slavkontrakt med West Brom? Fanns det egentligen någon säljklausul i Man Utds nya kontrakt med David De Gea?

Annons

Hittills under januari är det ju i första hand lagen i botten av tabellen som har viftat flitigast med sina kreditkort. Det är fascinerande summor inte minst sett till att tre av dessa fem lag förmodligen kommer åka ur Premier League. Hittills den här säsongen har Aston Villa spenderat £52m, Newcastle £81,6m, Sunderland £30,75m and counting, Norwich £31,5m samt Bournemouth £41m på nya spelare.

Men i princip ingen action alls med andra ord för de riktigt stora klubbarna, med något enstaka undantag. Både ovanligt och anmärkningsvärt sett till de rent reella behoven får man lov att säga. Kommer det bli ändring på detta under januarifönstrets sista dagar?

Betygskalan är den vanliga för den här bloggen.

Emmanuel Adebayor, fri till Crystal Palace. Här kan man tala om att det är svårt att bestämma sig om en värvning. Vi vet att Crystal Palace är i stort behov av en skicklig anfallare. Vi vet också att Adebayor i sina bästa stunder är en gudabenådad anfallare men att dessa bästa stunder är få och kortvariga. Så värst stor risk tar dock inte Crystal Palace med Adebayor och med 15 matcher kvar av ligasäsongen behöver man för tillfället inte titta så långt bortom Adebayors förväntade inledande effekt. Med beröm godkänd (++++)

Annons

Lamine Koné, Lorient till Sunderland. Kvantitet snarare än kvalitet verkar så här långt vara Sam Allardyces recept för att få ordning på sin felande backlinje. Det receptet har knappast varit Sunderland till hjälp genom åren. Från Lorient hämtar nu Sunderland alltså en mittback, och det känns som vanligt som att det kan bli godkänd men knappast spektakulär. Ytterst tveksamt om det är en värvning som kan göra någon betydelse för Sunderland den här säsongen. Godkänd (++)

Daniel Amartey, FC Köpenhamn till Leicester. Imponerade stort när han spelade i Djurgården under två säsonger för några år sedan innan flyttlasset drog vidare till Köpenhamn. Det råder ingen tvekan om att Amartey är en talangfull spelare, både som försvarare och mittfältare, som passar ganska väl in i den typ av värvningar som Leicester har lyckats så bra med på senare år. Steget upp till Premier League är inte något litet steg men Amartey har förutsättningarna att lyckas. Väl godkänd (+++)

Annons

Andros Townsend, Tottenham till Newcastle. Tänk att det bara vara några få år sedan som Townsend var firad ung spelare som succédebuterade i landslaget och spåddes en lysande framtid. Sedan verkar han minst sagt ha hamnat på kant med tillvaron, tränarna och Mauricio Pochettino. Talangen kan dock inte ha försvunnit det är en spännande värvning som Newcastle faktiskt gör här, och Townsend borde rimligtvis vara både revanschlysten och ivrig att visa upp sig inför sommarens EM-slutspel. Väl godkänd (+++)

Daniel Iversen, Esbjerg till Leicester. 18-årig dansk målvakt värvas alltså av Leicester. Det finns naturligtvis inga som helst skäl att förvänta sig att Iversen kommer ha någon som helst betydelse för Leicesters ligaspel den här säsongen eller någon av de närmaste säsongerna. Mest en ungdomsvärvning således som med tiden blir antingen bra eller mellanmjölk. Okänd (+)

Annons

Moussa Dembele, Fulham till Tottenham. Typiskt strulklubben Tottenham att samma dag förlänga kontraktet med Mousa Dembele som man värvar Moussa Dembele från Fulham. Man anar den framtida förvirringen. Dembele, det vill säga Moussa, ses som en mycket lovande fransk anfallare alternativt offensiv mittfältare. Har länge varit väldigt lovande i Fulhams framgångsrika akademi och har potentialen att verkligen växa ut i Tottenham. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2016-01-29 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto