Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bournemouth 2016-17: (++++)

Peter Hyllman

Definitionen av Bournemouths säsong kan bara vara en enda, den 4 december hemma på Vitality Stadium mot Liverpool. En match Bournemouth förlorar med både 0-2 och 1-3 innan Bournemouth svarar för en helt galen vändning sista kvarten och vinner med 4-3. Bournemouths säsong, styrkor och svagheter i ett nötskal.

Många hyllade Bournemouth sedan de lyckades hålla sig kvar i Premier League under sin första säsong. Många undrade i och för sig hur Bournemouth därefter skulle klara sig under den ibland kanske klyschigt svåra andrasäsongen. Men Bournemouth inte bara klarade sig kvar en andra gång utan tog till och med ett kliv uppåt för att sluta på tabellens övre halva.

Det kan möjligen ses som något av en konsekvens av en kombination av en poängmässigt rejält jämn mittensektion av tabellen och en stark avslutning på säsongen av Bournemouth. Med bara fem omgångar kvar av säsongen låg Bournemouth i själva verket på en sextonde plats, och det fanns under våren i alla fall små farhågor att de skulle dras in i nedflyttningsstriden.

Annons

Det är ändå en jättebedrift av en klubb som för inte alltför länge sedan harvade i botten av League Two. Det visar om inte annat också något på hälsotillståndet inom engelsk fotboll. Eddie Howe har gjort ett mästerligt jobb både med att göra Bournemouth konkurrensdugligt i Premier League och med att ge laget sin speciella identitet.

Något låter man sig kanske luras av Bournemouths defensiva skörhet. Laget släpper in mål alldeles för enkelt. Både genom att de släpper till fler skott mot det egna målet än ligans genomsnitt och genom att en förhållandevis hög andel av dessa skott resulterar i mål. Men Bournemouth räddas av att de är i motsvarande grad offensivt effektiva.

Det är på något sätt en prestation som blir desto mer remarkabel när man tar med i beräkningen att Bournemouth egentligen inte lyckades alls när det kommer till transfermarknaden inför säsongen. Få om ens någon av klubbens värvningar blev ens i närheten av lyckades, vilket så klart är svagt i sig, men ändå går alltså laget framåt.

Annons

Managerbetyg: Eddie Howe (+++++)

Rent taktiskt finns det kanske skäl att inte vara helt övertygad om Eddie Howes bedrifter, ofta känns det som om Bournemouth tappar poäng till stor del på grund av taktisk naivitet. Men när det kommer till det strategiska perspektivet, att bygga en klubb och utveckla ett fotbollslag, så är det få tränare som för närvarande slår Howe på fingrarna.

Bloggen om Bournemouth

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2017/02/14/bournemouth-kan-sina-shootouts-men-maste-lara-sig-beharska-shutouts/

Bournemouth kan sina shootouts. Men de lyckas sällan med några shutouts. Det såg jag som ett problem för Bournemouth ungefär halvvägs in på säsongen och det är dessutom något som beskriver Bournemouth tämligen väl. För de som bara gillar öppen fotboll kanske inte det här ses som något problem, i synnerhet inte om de inte specifikt bryr sig om Bournemouth håller sig kvar i Premier League eller ej, men rent taktiskt är det något Bournemouth ändå måste brottas med.

Annons

Årets spelare: Josh King

Femton mål i bagaget har King från den här säsongen, och kan därmed göra ett rätt starkt case för att vara en av de stora anledningarna till att Bournemouth fortfarande spelar i Premier League. Så hur nöjd måste han vara med att höra hur Bournemouth sägs vara på väg att betala Jermain Defoe hög lön för att komma som fri transfer? Båda spelarna kan självklart ha sina olika roller för Bournemouth.

Utvärdering: Väl godkänd (+++)

Premier League. Det är väl egentligen oklart om det hade kunnat gå så mycket bättre för Bournemouth den här säsongen. Något kanske en stark avslutning på säsongen lurar oss i termer av tabellplacering, men ändå en säsong att vara stolta över för Bournemouth. (++++)

Ligacupen. Det haltades framåt i Ligacupen där Bournemouth besegrade Morecambe på bortaplan i den andra omgången, innan de förlorade mot Preston på hemmaplan efter förlängning i den tredje omgången Obra. (+)

Annons

FA-cupen. Obra blev till uruselt i FA-cupen där Bournemouth fick storstryk mot Millwall på bortaplan redan i den tredje omgången. Eddie Howe vädrade inte bara frysboxen utan tvättkorgen och skräppåsen likaså. (-)

Utsikten inför 2017-18

Till skillnad från förra säsongen så avslutade Bournemouth den här säsongen synnerligen starkt med tre vinster och noll förluster på sina fem sista matcher i ligan. Det lyfte Bournemouth från sextonde plats till nionde plats. Dessutom har Bournemouth agerat snabbt på transfermarknaden den här sommaren genom att göra klart med Asmir Begovic som målvakt samt närapå med Jermain Defoe som anfallare.

Det bådar alltså gott inför en kommande säsong. Det finns tydliga tecken på att Bournemouth och Eddie Howe alltså inte låter sig nöja bara med att överleva i Premier League. De vill utvecklas vidare. Det är förmodligen klokt givet att det kan finnas en misstanke att en stor anledning till att de har överlevt hittills i Premier League har varit närvaron av sämre klubbar snarare än att de själva har varit så bra. Dessa klubbar börjar däremot försvinna.

Annons

BETYG: Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2017-06-12 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto