POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Garry Monk är rätt manager på rätt sikt för Sheffield Wednesday

Å ena sidan en av dessa unga, lovande engelska managers som visat upp mycket fina tendenser i ett flertal engelska klubbar av imponerande storlek. Kanske har det aldrig blivit någon dundersuccé för Garry Monk, men med Swansea, Leeds och Birmingham har Monk ändå presterat goda resultat och ett ofta rätt fint spel, i samtliga fall under hyfsat tuffa förutsättningar.

Å andra sidan en manager som har fått sparken av fyra klubbar under de senaste fem åren, således inte blivit särskilt långvarig i någon av dem, och som dessutom fått sitt rykte rejält tillknycklat längs vägen. Garry Monk har hamnat rejält i blåsväder med Leeds, med Middlesbrough och senast med Birmingham för att antagits ha dribblat med transfers till dessa klubbar i maskopi med sin egen agent.

Garry Monk är hur som helst, oavsett vilken sida man än väljer att befinna sig på, ny manager i Sheffield Wednesday. Det är inget dåligt gig. Sheffield Wednesday är en stor engelsk klubb, med en bred supporterbas, en klassisk arena, stolta traditioner och stora ambitioner. Man måste beundra Monks förmåga att landa dessa jobb. Att klubbar av den här storleken fortsätter anställa Monk, trots frågetecknen, tyder på ett visst förtroende.

Eller tyder det i själva verket på dålig research och bristande fantasi hos klubbens ledning, i det här fallet Sheffield Wednesdays och Dejphon Chansiri; är det kanske i själva verket bara ännu ett exempel på att välja ett känt namn från karusellen av managers som alltid snurrar runt dessa klubbar?! Den engelska fotbollens ”garbage cans”, färdiga lösningar som bara väntar på ett problem de förväntas åtgärda.

Någon Lee Bullen blev det hur som helst inte. Bullen har varit ställföreträdande manager sedan Steve Bruce lämnade klubben mot slutet av juli, och har varit ansvarig för lagets sex matcher hittills under säsongen. Sheffield Wednesday vann tre av sina fyra första matcher, och den positiva och oväntat starka säsongsinledningen fick det att spekuleras i att Bullen skulle få jobbet permanent.

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2019/08/20/behover-sheffield-wednesday-ny-manager-eller-har-de-redan-bullen-i-ugnen/

Men så blev alltså inte fallet. Känslan var aldrig riktigt att Dejphon Chansiri såg det som ett riktigt alternativ, ens om Bullen vunnit samtliga sex matcher. Istället gjordes beslutet kanske lättare av att Sheffield Wednesday därefter förlorade två matcher i rad under augusti och inför landslagsuppehållet. Vinden i seglen hade mojnat betänkligt för Lee Bullen som Sheffield Wednesdays manager.

Kommer Garry Monk kunna blåsa luft i Sheffield Wednesdays segel igen? Frågan är inte lätt att besvara. Det talar hur som helst inte till Monks fördel att han blivit så kortvarig i varenda klubb han har varit manager för. Att så kan bli fallet i en eller två klubbar kan ses som förståeligt, något man nästan får räkna med, men när det har skett inte bara i fem klubbar, utan i samtliga fem klubbar, så drar man öronen åt sig.

Samtidigt är det kanske bara i Middlesbrough som Garry Monk fick sparken på grund av bristande resultat på planen och i tabellen. I övriga klubbar fick Monk egentligen sparken trots förhållandevis positiva resultat, och kanske mest på grund av konflikter med klubben och på grund av politiska faktorer. Huruvida detta är att betrakta som ett försvar kan sannerligen diskuteras, men rent fotbollsmässigt finns skäl till optimism.

Garry Monk lyckades hålla Swansea kvar i Premier League. Garry Monk såg länge ut att lyckas få Leeds uppflyttade i Premier League, under Massimo Cellino och innan det så att säga var populärt igen med Leeds som favorit i Football League. Garry Monk hade även ett baktalat Birmingham runt playoff-platserna förra säsongen innan ett poängavdrag skickade dem ned mot nedflyttningsstrecket istället.

Vad kan Garry Monk med denna bakgrund göra med Sheffield Wednesday som kanske inte har Football Leagues starkaste spelartrupp för närvarande, men som ändå har en rätt så bra spelartrupp att jobba med, i själva verket en underskattad spelartrupp?! Där finns en solid defensiv grund att vila på, samt kreativ och individuell skicklighet framåt. Garry Monk saknar inte resurser att jobba med i Sheffield Wednesday.

I en jämn serie som EFL Championship, där kanske endast en handfull klubbar kan räknas bort från pratet om uppflyttning, men där samtidigt ett generellt nedflyttningstippat Swansea är obesegrade och leder serien efter sex matcher, kan inte Sheffield Wednesday på något sätt räknas bort. Spelarmässigt finns många väldigt jämna lag, alltså kan man tänka sig att vad som kommer avgöra serien i slutänden är taktik och system.

Garry Monk har fått både ris och ros för sin spelidé och sitt taktiska system. Uppenbart är att den i allmänhet är rätt effektiv. Men Monks lag kritiseras ofta för att bli för passiva och för defensivt inriktade, även med boll. Om mycket av Sheffield Wednesdays tidiga resultat i början av säsongen byggde på en mer offensiv fotboll, och en frihet från Steve Bruces och Jos Luhukays defensiva fotboll, så riskerar detta bli en återgång.

Samtidigt är inte Garry Monks fotboll defensiv på riktigt samma sätt som Steve Bruces, som mest utgår från att försvara lågt och krympa yta. Monks fotboll bygger på press och på eget bollinnehav. Men med den kanske mer defensiva synen på bollinnehav att så länge som det egna laget har bollen så kan inte det andra laget göra mål. Ändå är det kanske en mer tilltalande fotboll både för ögat och för hjärtat.

Samtidigt finns det offensiv kompetens i Sheffield Wednesday att kunna komplettera Monks taktiska grund. Steven Fletcher, Jordan Rhodes, Fernando Forestieri, Sam Winnall med flera rena anfallare. Jacob Murphy, Kadeem Harris och Moses Odubajo som kreativa och snabba forwards, som kan ge Garry Monks fotboll den edge den behöver, och den edge som Monk har saknat i sina tidigare lag.

Om Garry Monk lyckas få ut lika mycket av Sheffield Wednesday som han fick ut av Leeds och Birmingham så kommer Sheffield Wednesday bli farliga att ha att göra med i toppen av tabellen. Om Garry Monk bara får ut av Sheffield Wednesday vad han lyckades få ut av Middlesbrough så har Sheffield Wednesday en medioker säsong framför sig. På förhand finns ändå goda skäl till optimism för Sheffield Wednesday.

Garry Monk kan kritiseras för att bara fungera på kort sikt, men samtidigt har Monk alltså visat sig effektiv just på kort sikt. Och Sheffield Wednesday behöver kanske inte tänka på så värst mycket längre sikt än just den här säsongen. Garry Monk är en bra anställning på rätt sikt för Sheffield Wednesday.

Publicerad 2019-09-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå